Power Plate тренировка

Може би няма да повярвате, но вече можете да увеличите мускулната си сила, гъвкавостта и да подобрите циркулацията си, докато просто стоите неподвижно. Тези, както и много други ползи за здравето, могат да бъдат извлечени , когато тренирате на уреда Power Plate.

Той е сред фаворитите на много известни личности, сред които Мадона, Клаудия Шифър, Бионсе, Синди Кроуфорд, Клинт Истууд и др. Ако все още не сте го опитали, със сигурност губите.

Power-Plate е уред  – платформа, който работи на принципа на вибрациите. Появата му е тясно свързана с астронавтите, а технологията започва да се развива още през 60-те години.

Идеята е на руския учен Владимир Назаров, който включва уреда в подготовката на руските космонавти. Целта му била да ги предпази от мускулна атрофия и загуба на костна плътност, съпътстващи космонавтите при продължителното време, прекарано в безтегловност. Благодарение на това, руските астронавти можели да останат в Космоса 400 дни, за разлика от американските, които трябвало да се върнат на 130-ия ден.

Олимпийският треньор Гуус ван дер Меер доусъвършенства технологията през 1999 г. и създава бранда Power Plate. Така той става част първо от тренировките на олимпийските атлети, а в последствие започва да се използва масово, включително и при рехабилитация.

Как работи Power Plate?

Проектиран така, че да е насочен към естествения рефлекс на организма към вибрации, технологията Power Plate използва вибрираща платформа, която се движи от 25 до 50 пъти в секунда, което води до съответна мускулна активация. Вибрациите са хармонични и последователни, а уредът се движи в 3 посоки – нагоре и надолу, напред и назад и настрани.

Високоинтензивната тренировка с Power Plate е гарантирана, тъй като чрез него многократно се усилва ефекта върху мускулите. Именно вибрациите ги стимулират да се свиват и отпускат по-често. Обикновено мускулите се свиват веднъж или два пъти в секунда, но когато застанете на Power-Plate, вибрациите предизвикват автоматично рефлекторно свиване между 25 и 50 пъти в секунда.

Наред с това, при него се активират много мускулни групи едновременно, което спестява време.  Петнадесет до тридесет минути на Power Plate дават същите резултати като 60-75 минутна тренировка в стандартна фитнес зала. Достатъчно е да използвате уреда 3 пъти седмично, за да видите резултати.

Предимства на тренировката с Power Plate?

Наред с покачването на мускулната маса и сила и подобряването на гъвкавостта, тренировките с Power Plate имат още няколко изявени предимства.

Повишават се костната маса и минералната плътност

Различни проучвания показват, че Power Plate има благоприятно въздействие върху подобряването на плътността и масата на костите, без допълнително да натоварва тялото. По този начин намалява възможността за развиване на остеопороза.

Подобряват се балансът и равновесието

Вибрациите принуждават тялото ви да работи по-усилено, за да поддържате равновесие и стабилност, поради което, с течение на времето, мускулите на гърба, корема и таза стават по-силни, а тялото по-здраво.

Цитати от известни личности

Клаудия Шифър- супер модел

“Обичам да ползвам уреда Power Plate® като част от моя фитнес, тъй като ми позволява да направя изключително интензивна тренировка за много кратко време. Като работеща майка с много натоварен график , уредът на Power Plate® ми помага да поддържам форма без да е необходимо да прекарвам часове наред във фитнес клуба.”

Кайли Миноуг – певица

“Приятелите ми се превъзнасяха по този уред Power Plate® и сега разбирам защо. Той е страхотно изобретение, с което тренировката е удобна и ефикасна”.

Джонатан Рос – телевизионен водещ

“Обожавам го! Два пъти повече тренировка за два пъти по-малко време. Вече усещам и виждам резултатите, а всъщност е и много забавно. Зарибен съм!”.

Питър Галахър – филмов и телевизионен актьор

“След като си ударил цяла кофа с топки и играл на 18 дупки, попадаш в задръстване на път за вкъщи и излизаш от колата си като 100 годишен мъж. 60 секунди на Power Plate и си като нов. Не се будалкам. Звучи невероятно, но е факт.”